FSAk elikadura-alergiei eta -intolerantziei buruzko bosgarren txosten zientifikoa argitaratu du. Bertan, alde batetik, alergiei eta intolerantziei buruzko informazio erraza eta grafikoa ematen du: besteak beste, zein eragin duten, zein elikagai diren alergenikoak, nola transmititzen diren, eta zein zainketa hartu behar diren kontuan. Horrez gain, alergia eta intolerantzia horiei buruzko zenbait herri-sinesmen desmitifikatzen ditu.
Beste alde batetik, aholkularitzarik onena bermatzeko ebidentzia zientifiko handienarekin egin diren azken ikerketak zehazten ditu, eta zenbait jarraibide eta aholku ematen ditu arriskua ebaluatzeko eta kudeatzeko. Elikadura-alergiak eta -intolerantziak kezkagarriak dira FSArentzat; izan ere, Britainia Handiko haurren % 8ri eta helduen % 2ri eragiten diete. Elikadura-kontsumoarekin lotuta ospitaleratu direnen bi heren ...
Aurreikusten da 2050ean elikagaien eskariak gutxienez % 60 egingo duela gora munduan. Eskari horri eta klima-aldaketaren mehatxuari aurre egiteko, elikagaiak ekoizteko sistemak erabat aldatu behar dira mundu osoan. Horixe da, hain zuzen ere, FAOren “El estado mundial de la agricultura y la alimentación 2016” txostenaren ondorio nagusia. Txostenean, klima-aldaketak etorkizunean 5 kontinenteetan izango dituen eraginak zehazten dira. Honako hauek dira Europakoak:
ABELTZAINTZA Tenperatura altuek eta hezetasunak areagotu egingo dute abereak hiltzeko arriskua.
Klimak eraginda, gari-ekoizpenaren aldakortasuna handiagoa izango da Hego eta Erdialdeko Europan.
Neurrizko tenperatura-igoera, nahiz eta hasiera batean onuragarria izan erdiko latitudeko herrialdeetan, negatiboa izango da tenperaturak arian-arian gora egiten duen neurrian ARRANTZA Berotzeak lekuz mugiaraziko ditu ...
Txosten honetan jasota daude Espainian DGSANCOren (Europako Batzordearen Osasun eta Kontsumo Zuzendaritza Nagusia) ikuskaritza-programaren baitan egindako ikuskaritzaren emaitzak. Hain zuzen ere, ikuskaritza horren helburua da ekoizpen ekologikoan erabiltzen diren plagiziden hondakinen kontrolak ebaluatzea. 2014an, AECOSANek (Kontsumoaren, Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentzia), hondakinak kontrolatzeko programen plangintza koordinatzearen arduradun gisa, produktu ekologikoen 14 lagin aztertu zituen (lagin guztien –ekologikoak eta ez ekologikoak– % 0,59 ). Lagin ekologikoetako batek ere ez zuen hondakinen gehieneko muga gainditu. Laginak Andaluziako ustiategietan hartu ziren; izan ere, erkidego horretan dago Estatuko gainazal ekologikoaren % 51. 2014an, 30.602 ekoizle ekologiko, 3.082 prozesatzaile eta ekoizpen ekologikorako ziurtatutako 1.663.183 ...
Urteko txostena: plagiziden hondakinak elikagaietan – EFSA 2016 EFSAren elikagaietako plagiziden hondakinei buruzko urteko txostenak ia 82.649 laginen emaitzak biltzen ditu, eta bertan 2014ko datu hauek aurki daitezke:Laginen % 54,6k ez zuen produktu horien aztarna detektagarririk.Laginen % 42,8k hondakinak zituen, baina legezko mugen azpitik.% 2,6k gainditu egiten zuten legezko mugak.Laginen % 27,3k plagizida baten baino gehiagoren hondakinak zituen (askotariko hondakinak).Laginen % 68,2 Europako elikagaienak zen eta % 27,7 beste herrialde batzuetatik inportatutako elikagaienak.Beste herrialde batzuetako laginen % 5,7k gainditu zituen legezko mugak; Europari dagokionez, berriz, laginen % 1,4k.Umeentzako elikagaiakUmeentzako elikagaien 1.597 lagin aztertu ziren: % 97,7k ez zuen hondakinik; 116 ...
Aurreikusten da 2050ean elikagaien eskariak gutxienez % 60 egingo duela gora munduan.Eskari horri eta klima-aldaketaren mehatxuari aurre egiteko, elikagaiak ekoizteko sistemak erabat aldatu behar dira mundu osoan. Horixe da, hain zuzen ere, FAOren “El estado mundial de la agricultura y la alimentación 2016” txostenaren ondorio nagusia.Txostenean, klima-aldaketak etorkizunean 5 kontinenteetan izango dituen eraginak zehazten dira. Honako hauek dira Europakoak:ABELTZAINTZATenperatura altuek eta hezetasunak areagotu egingo dute abereak hiltzeko arriskua.Klimak eraginda, gari-ekoizpenaren aldakortasuna handiagoa izango da Hego eta Erdialdeko Europan.Neurrizko tenperatura-igoera, nahiz eta hasiera batean onuragarria izan erdiko latitudeko herrialdeetan, negatiboa izango da tenperaturak arian-arian gora egiten duen neurrianARRANTZABerotzeak lekuz mugiaraziko ditu ...
EFSAk zientzia-txosten bat argitaratu du elikagaiek transmititutako birusei buruzko zientzia-tailerraren emaitzei buruz. Tailerra EFSAK eta FSAk antolatu zuten elkarrekin, 2015. urtean. Azkenaldian gora egin dute elikagaiek transmititutako birusek eragindako agerraldiek; hori dela eta, tailerrean bildu ziren, besteak beste, hainbat akademiko, mediku, albaitari, elikagaien industriako espezialista eta honako arlo hauetako legegile aditu: giza osasunarentzat kezkagarrienak diren hiru birusen (norobirusa, A hepatitisaren birusa eta E hepatitisaren birusa) epidemiologia, hautematea eta kontrola elikagaietan.
Tailerraren helburu nagusia izan zen arlo horietako ezagutzak ebaluatzea, hutsuneak identifikatzea eta etorkizunean ikertzeko dauden lehentasunezko beharrak ezartzea, batetik, eraginkortasuna handitzeko eta, bestetik, elikagaiek transmititutako birusen arloko diziplina arteko lankidetzetatik sortutako sinergietatik ...
EFSAk zientzia-txosten bat argitaratu du elikagaiek transmititutako birusei buruzko zientzia-tailerraren emaitzei buruz. Tailerra EFSAK eta FSAk antolatu zuten elkarrekin, 2015. urtean.Azkenaldian gora egin dute elikagaiek transmititutako birusek eragindako agerraldiek; hori dela eta, tailerrean bildu ziren, besteak beste, hainbat akademiko, mediku, albaitari, elikagaien industriako espezialista eta honako arlo hauetako legegile aditu: giza osasunarentzat kezkagarrienak diren hiru birusen (norobirusa, A hepatitisaren birusa eta E hepatitisaren birusa) epidemiologia, hautematea eta kontrola elikagaietan.Tailerraren helburu nagusia izan zen arlo horietako ezagutzak ebaluatzea, hutsuneak identifikatzea eta etorkizunean ikertzeko dauden lehentasunezko beharrak ezartzea, batetik, eraginkortasuna handitzeko eta, bestetik, elikagaiek transmititutako birusen arloko diziplina arteko lankidetzetatik sortutako sinergietatik ...
Aurrenekoz, EFSAren Zientzia Batzordeak, Arrisku Emergenteen Unitateak, Arrisku Emergenteak Trukatzeko Sareak eta Arrisku Emergenteen Alderdi Interesdunen Kontsulta Taldeak Europan 2015ean gertaturiko 18 arrisku emergente identifikatu dituzte elkarrekin: Erremolatxa gordinaren kontsumoarekin lotutako agerraldiak
Vibrio bakterioaren hazkundea iparraldeko uretan eta tetrodotoxina Europako bibalbioetan
Gripearen beste birus bat abereetan
Abrikot-hezurren eta almendra mingotsen kontsumoak eragindako arriskuak
Deoxinibalenol eta zearalenonaren maila handiagoak Italian 2014an
Xylella fastidiosa Europako Batasunean
Elikagai-segurtasuna eta nutrizio-arriskuak kontsumitzaile alergiadunentzat
Shiitake gordina edo gutxi kozinatutakoa kontsumitzearen ondoriozko dermatitisa
Salmonella infantisen intzidentziaren gorakada oilasko-haragian Kroazian
Karbapenemasak ekoizten dituzten enterobakterioen eta Acinetobacter-en hedapen zoonotikoa
Plastikozko arroz artifiziala
Yersinia pseudotuberculosisen agerraldia esne gordinean
Belar ondua elikagai edo elikagai gehigarri gisa
Azido oxalikoa irabiaki berdeetan
Bisfenol F-ren presentzia naturala ziapean
Post ...
Basque Culinary Center-ek (BCC) ikerketa bat egin du, jatetxeetako menuak irakurtzen dituzten kontsumitzaileen eskuen eta jatetxe horietan kontsumitzen diren elikagaien artean gerta daitekeen bakterio bidezko kutsadura gurutzatua ikertzeko.
Emaitzak ikusita, jatetxeetako menuak elikagaien bidez transmititzen diren zenbait gaixotasunen bektore izan daitezke, baldin eta ez badira erregulartasunez garbitzen eta desinfektatzen. Ikerketa hau egiteko, BCCren artxibo historikoko paperezko, kartoizko eta plastikozko hamabi menu eta Donostiako hainbat jatetxetako plastikozko hamabi menu (jada ez dago paperezko menurik) aztertu ziren, mikroorganismo aerobiorik bazegoen aurkitzeko, bereziki E. coli eta S. aureus. Emaitzen arabera, ez dago patogenorik BCCn artxibatutako menuetan, denbora luzez kontserbatu direlako, baina bai jatetxeetako menuetan.E. coli bakterioak ...
Horizonte 2020 prestakuntza-plataformaren bidez eta adituen eskutik, H2020 programaren oinarrizko atal hauei buruzko prestakuntza jaso ahal izango duzu: programaren xedeak, egitura eta proiektuen aurkezpena.Sar zaitez Horizonte 2020 prestakuntza-plataformara! ...
Cookieak gure webgunearen erabilgarritasuna eta prozesuak hobetzeko edo gaitzeko erabiltzen dira. Cookieak desgaitu edo ezabatzen badira, gerta daiteke erabiltzaileek webgunearen aukerak ezin erabiltzea, edo webgunean diseinatu ez den moduan funtzionatu dezake arakatzaileak.
Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.
Behar-beharrezkoak diren cookieak beti aktibatu behar dira, cookie-en ezarpenen zure lehentasunak gorde ahal izateko.
Las cookies estrictamente necesarias tiene que activarse siempre para que podamos guardar tus preferencias de ajustes de cookies.
Cookie hau desaktibatzen baduzu, ezin izango ditugu zure lehentasunak gorde. Horrek esan nahi du webgune hau bisitatzen duzun bakoitzean cookieak gaitu edo desgaitu beharko dituzula berriro.
Si desactiva esta cookie, no podremos guardar sus preferencias. Esto significa que cada vez que visite este sitio web deberá habilitar o deshabilitar las cookies nuevamente.
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
cookielawinfo-checkbox-necessary
RGPD Compliance plugin
Determina si el visitan te ha aceptado la casilla de consentimiento de cookies
1 día
Analisi- edo neurketa-cookieak
Webgune honek Google Analytics ezarritako cookiak erabiltzen du, bisitari kopurua eta weborriaren erabilerari buruzko informazio anonimoa biltzeko.
Cookie hauek mantenduz gero, gure weborria hobetzen laguntzen gaituzu.
Este sitio web utiliza Google Analytics para recopilar información anónima sobre el número de visitantes y el uso de la web.
Si mantienes estas cookies, nos ayudas a mejorar nuestra página web.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
_ga
Google
Registra una identificación única que se utiliza para gen erar datos estadísticos acerca de cómo utiliza el visitan te el sitio web.
2 años
_gat
Google
Utilizado por Google Analytics para controlar la tasa de peticiones.
1 día
_gid
Google
Registra una identificación única que se utiliza para generar datos estadísticos acerca de cómo utiliza la persona visitante el sitio web.