Bilaketa emaitza:

Ertz horiaren birusaren arriskua marrubiaren hostoetan-EFSA 2014

EFSAko Landareen Osasunaren Panelak ebaluatu egin ditu marrubiaren hostoaren ertz horiaren birusaren arriskua (SMYEV) Europar Batasunaren (EB) lurraldean, gaur egun EBn indarrean dauden legeak eta arriskuak murrizteko egon daitezkeen aukerak.Panelak egindako ebaluazioaren ondorioak honako hauek izan dira:SarbideakBi sarbide nagusi identifikatu ziren: Fragaria spp. ereiteko landareak (haziak eta polena salbu) eta landare ostalarien zatiak. Lehenengo bidea besterik ez zen garrantzitsutzat jo. Sartzeko aukerak aztertzean adierazi zen aukerok gutxi zein moderatuak (ziurgabetasun-maila handiarekin) izan zitezkeela.EzartzeaEzartzeko aukerak handiak zirela adierazi zen, ziurgabetasun-maila txikia izanik. SMYEV Estatu kide askotan ezarri da jada, eta beste horrenbeste ezartzen zaio bere bektore nagusiari, C. fragaefoliiri.HedatzeaBitarteko naturalen bidez ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Ertz horiaren birusaren arriskua marrubiaren hostoetan-EFSA 2014

EFSAko Landareen Osasunaren Panelak ebaluatu egin ditu marrubiaren hostoaren ertz horiaren birusaren arriskua (SMYEV) Europar Batasunaren (EB) lurraldean, gaur egun EBn indarrean dauden legeak eta arriskuak murrizteko egon daitezkeen aukerak.Panelak egindako ebaluazioaren ondorioak honako hauek izan dira:SarbideakBi sarbide nagusi identifikatu ziren: Fragaria spp. ereiteko landareak (haziak eta polena salbu) eta landare ostalarien zatiak. Lehenengo bidea besterik ez zen garrantzitsutzat jo. Sartzeko aukerak aztertzean adierazi zen aukerok gutxi zein moderatuak (ziurgabetasun-maila handiarekin) izan zitezkeela.EzartzeaEzartzeko aukerak handiak zirela adierazi zen, ziurgabetasun-maila txikia izanik. SMYEV Estatu kide askotan ezarri da jada, eta beste horrenbeste ezartzen zaio bere bektore nagusiari, C. fragaefoliiri.HedatzeaBitarteko naturalen bidez ...

Elika Nekazaritza

Irakurri gehiago

Artikulua: A Okratoxina Ardoan 14/04/03

Mahatsetan dagoen OTA mahatsetatik ardora igaro daiteke ardoa ekoiztean. Ardoa da, laboreen ondoren, OTAren eguneko ingesta-iturri nagusia. EBn, OTAren ingesta osoaren % 13 da. Azterlan gehienetan ikusten da OTAren mailak handiagoak direla ardo beltzetan, gorrietan eta zurietan baino, hurrenez hurren, muztioa mahatsaren patsarekin batera beratzen delako eta horrek erraztu egiten duelako OTA ateratzea Beharrezkoa da prebentzio-neurriak ezartzea, OTAren agerrera mugatzeko. Horretarako, mahastizaintza-jardunbide egokiak ezarri behar dira soroan, mahastietan eta upategian. Horrela, ardoaren kutsadura ahal beste saihestuko da. Artikulu osoa ...

Elika Nekazaritza

Irakurri gehiago

Betekizun berriak Kataluniako abeltzaintza-ustiategietarako 14/04/03

Joan den martxoaren 27an argitaratu zuen Kataluniako Gobernuak 40/2014 Dekretua, abeltzaintza-ustiategi guztiek bete beharreko xedapen orokorrak ezartzen dituena. Apirilaren 17an sartuko da indarrean dekretua.Gaur egun, arau asko daude abeltzaintza-ustiategiak arautzeko, eta horrek zaildu egiten du abeltzainek arau horiek ulertzea eta aplikatzea. Hori dela eta, xedapen honen helburu nagusia da, batetik, zehaztea zein betekizun bete behar dituzten abeltzaintza-ustiategiek eta, bestetik, abeltzaintza-ustiategien Erregistroa garatzea, modu argian eta prozedurak sinplifikatuz.Dekretuak lehentasuna ematen dio biosegurtasun-neurriak ezartzeari, besteak beste honako hauek ezartzeari:Abeltzaintza-ustiategien perimetroan itxitura jartzea (perimetroan hesia izan behar duten ustiategi guztiek bi urteko epea dute hori gauzatzeko. Salbuespen bakarra hausnarkarien ustiategiak dira, horiek hiru ...

Elika Abeltzaintza

Irakurri gehiago

Salmonella eta Norovirus arriskua hosto berdeko landareetan-EFSA 2014

Arrisku biologikoei buruzko EFSAren panelak (BIOHAZ) zientzia-irizpen bat egin du hosto berdeko barazkiak elikakateko faseetan kutsatzen laguntzen duten arrisku-faktoreei buruz. Hosto berdeko hainbat landareren hostoak, zurtoinak eta kimuak dira hosto berdeko barazkiak, nahiz eta gordinik jaten direnak baino ez diren aintzat hartu EFSAren irizpenaren xedeetarako. Honako hauek dira labore-mota nagusiak: "uraza" gisakoak, brasikaze hostodunak, azak, endibiak eta berroak. Hosto berdeko barazkiak Salmonella eta Norovirusaren bidez kutsatzeko arrisku-faktore nagusiak anitzak dira, nekazaritza-ekoizpeneko sistema, jatorria eta prozesamendua ere kontuan hartuta, eta honako hauek hartzen dituzte euren baitan: Salmonellaren kasuan: Ingurumen faktoreak, bereziki, animaliak hazteko eragiketa-tokietatik gertu egotea, urtarokotasuna eta klimarekin lotutako baldintzak (adibidez, uholdeak eragiten dituzten ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Debekatu egin dute Indiako 5 fruta eta barazki inportatzea 14/04/01

Europako Batzordeak debekatu egin du Indiako zenbait fruta eta barazki inportatzea: Colocasia sp (taroa, Eddoa) Mangifera sp, (mangoa), Momordica sp (kuia mikatza), Solanum melongena (alberjinia) eta Trichosanthes sp (suge-kuia). Xedea da EBra esportatutako produktuen ziurtagiri fitosaniotarioaren sistemaren gabezia garrantzitsuei aurre egitea.EBra iristean, izurri "kuarentenarioak", batik bat intsektuak (Europakoak ez diren fruta-euliak), dituzten bidalketa ugari geldiarazten dira. Horren ondorio da, debekatzeko erabakia.Debekatutako produktuak Indiatik EBra inportatutako fruten eta barazkien % 5 baino gutxiago badira ere, izurri berriak sartzeko aukera arazo larria da EBko nekazaritza eta ekoizpenerako. 2013an, izurriak atzeman ziren Indiatik EBra inportatutako fruta eta barazkien 207 bidalketatan.Neurriak maiatzetik aurrera aplakatuko ...

Elika Nekazaritza

Irakurri gehiago

Salmonella eta Norovirus arriskua hosto berdeko landareetan-EFSA 2014

Arrisku biologikoei buruzko EFSAren panelak (BIOHAZ) zientzia-irizpen bat egin du hosto berdeko barazkiak elikakateko faseetan kutsatzen laguntzen duten arrisku-faktoreei buruz.Hosto berdeko hainbat landareren hostoak, zurtoinak eta kimuak dira hosto berdeko barazkiak, nahiz eta gordinik jaten direnak baino ez diren aintzat hartu EFSAren irizpenaren xedeetarako. Honako hauek dira labore-mota nagusiak: "uraza" gisakoak, brasikaze hostodunak, azak, endibiak eta berroak.Hosto berdeko barazkiak Salmonella eta Norovirusaren bidez kutsatzeko arrisku-faktore nagusiak anitzak dira, nekazaritza-ekoizpeneko sistema, jatorria eta prozesamendua ere kontuan hartuta, eta honako hauek hartzen dituzte euren baitan:Salmonellaren kasuan:Ingurumen faktoreak, bereziki, animaliak hazteko eragiketa-tokietatik gertu egotea, urtarokotasuna eta klimarekin lotutako baldintzak (adibidez, uholdeak eragiten dituzten ...

Elika Nekazaritza

Irakurri gehiago

Aplikazio informatikoa Ekoizle eta Operadore Fitosanitarioen Erregistro Ofizialerako 14/04/01

Fitosanitarioen erabilera iraunkorrari buruzko Errege Dekretuan (1311/2012 ED) jasota dago Defentsa Fitosanitariorako Baliabideen Ekoizle eta Operadoreen Erregistro Ofiziala (EOEO) eratzea. Horren xedea da autonomia erkidegoetako agintari eskudunek identifikatuta izatea bere lurraldean jarduten duten produktu fitosanitarioen hornidura-kateko agente guztiak, produktu horien merkaturatzea zaintzeko Europar Erkidegoko eta nazioko araudian jasota dauden arauzko programak abiarazte aldera.MAGRAMAk aplikazio bat prestatu du, EOEOn bilduta dauden datuak informatizatzea ahalbidetuko duena. Aplikazio horren bidez, erregistratutako erakundeen eta operadoreen kontsulta egin daiteke, eta helburua bikoitza da: batetik, eskaeraren egoeraren berri ematea eskatzaileei, denbora errealean; eta bestetik, jendeari oro har aditzera ematea operadore edo erakunde jakin batek gaitasuna duela ...

Elika Nekazaritza

Irakurri gehiago

Haragia garraiatzeko tenperatura-baldintzak (1. zatia) 14/03/31

Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) ebaluatu egin ditu haragi gorria (behiena, txerriena eta ardiena) biltegiratzeko eta garraiatzeko tenperatura-betekizunak, eta hau ondorioztatu du: Haragi gorriko kanaletan bakterioen bidezko kutsadura, nagusiki, gainaldean gertatzen da. Salmonella spp. eta Yertsinia enterokolitikoa generoetako bakterioak ganglio linfatikoetan ere aurkitu ohi dira; baina, azterlanak falta direnez, ez dakigu bakterio horiek ugaldu egiten ote diren ehundura linfatikoan, kanalak hozten direnean. Kanalaren gainaldearen tenperatura (haragiaren barneko tenperaturari kontrajarrita) adierazle egokia da, hozteak bakterioen hazkundean dituen ondorioak baloratzeko. Haragi gorriaren hozte egokia baloratzeko aintzat hartu beharreko patogeno garrantzitsuenak honako hauek dira: Salmonella spp. , Escherichia coli berozitotoxigenikoa, Listeria monocytogenes eta Yertsinia enterokolitikoa. Bakterioen hazkundea ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Elikagaietan kutsatzaile organiko iraunkorren presentziaren joera – FSA 2014

Dieta Osoaren Azterlanaren baitan (DOA), Elikagaien Segurtasuneko Britainiako Agentziak FSA) 19 elikagai-taldetako 1.000 lagin aztertu ditu. Helburua da honako kutsatzaile organiko iraunkor hauek aurkitzea: Dioxinak Furanoak Bifenilo polikloratuak (PCBak) Hidrokarburo aromatiko poliziklikoak (HAPak) Sugar Atzeratzaile Bromatuak (BFRak) Naftaleno poliklorinatuak (PCN) Difenil-eter polibrominatuak (PBDEak) Bifenole polibrominatuak (PBBak) Konposatu perfluorinatuak (PFAk) Dioxina halogenatu mistoak (PXDD) Ondorio gisa, azterlanak azpimarratzen du dioxinen eta PCBen mailak elikagaietan behera egin duela zertxobait 2001az geroztik, ez dagoela aldaketa nabarmenik BFRen mailari dagokionez eta naftaleno polikloratuak eta konposatu perfluoratuak ohikoak direla zenbait elikagaitan, baina oso maila txikian. Indarrean dagoen legediak gehienezko muga ezartzen du zenbait kutsatzailerentzat (dioxinak, ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago