Bilaketa emaitza:

Elikagaien Segurtasun arloko Komunikazio Estartegiak ELIKA 2012

Artikulu honetan Elikagaien Segurtasun arloko Komunikazio Estrategiak abian jartzeko faktore giltzarriak eskaintzen dira, bai krisi-egoeratan bai egoera arruntetan.Artikulu osoa ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Gida: Nekazaritzako jardunbide egokiak oliba-ekoizleentzat 12/01/04

Olioaren sektoreko zenbait erakundek eta ACSAk Nekazaritzako Jardunbide Egokien Gida (GBPA) sortu dute. Xedea da oliba-ekoizleei autokontrolerako neurriak ezartzea erraztuko dien lanabesa ematea.“Nekazaritzako jardunbide egokien gida oliba-ekoizleentzat” delakoak lan-arauak zehazten ditu GlobalGAP irizpideei jarraiki. GlobalGAP kalitate-estandarra da, borondatezko arauak ezartzen dituena honako hauek oinarritzat hartuta: Elikagaien segurtasuna, Ingurumenaren babesa, Osasuna eta lanbide-segurtasuna eta ongizatea.Gida ez da arauemailea, baina olioaren sektorearentzat dokumentu orientagarriaren funtzioa betetzen du. Nekazaritzako jardunbide egokien gida oliba-ekoizleentzat ...

Elika Nekazaritza

Irakurri gehiago

Zientzia-iritzia: Trikotezenoak animalientzako zein gizakientzako elikagaietan – EFSA 2011

EFSAk iritzia argitaratu berri du. Iritzi horrek erreferentzia egiten dio T-2 eta HT-2 mikotoxinen (trikotezeno izenez ezagunak) presentziak animalientzako zein gizakientzako elikagaietan izan dezakeen eraginari. Iritzia eman ahal izateko, 2005. urtetik 2010.era bitartean 20.519 lagin hartu eta aztertu dituzte. Hona hemen iritzi horren ondorioetako batzuk:T-2 eta HT-2 toxinen batez besteko kontzentrazio altuena aleetan eta horien ehoketan atzeman zen, baitik bat olo-aleetan eta horien eratorrietan.Toxina horiekiko esposizio-maila altuena eragiten duten elikagaiak aleak eta laboreez egindako elikagaiak dira, batik bat: ogia, opilgintzako produktu finak, laboreen ehoketako produktuak eta gosaltzeko laboreak.Honako Eguneko Ingesta Toleragarri (IDT) hau ezarri da T-2 eta HT-2 toxinen baturari ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Arriskua Balioztatzeko Gidaliburua: izurriak Europako landaretan 11/12/12

EFSAk gidaliburu bat argitaratu du organismo ez-endemikoek Europako landareetan eragin dezaketen arriskua balioztatzeko. Organismo horiek maiz egoten dira lotuta gure mugaz gaindiko landareen eta horien produktuen joan-etorriekin; izan ere, horiek gure lurraldean sartu, kokatu eta bertoko espezieak kaltetu ditzakete.Gidaliburu horrek hainbat jarraibide ematen ditu, ingurumenaren gainerako eragina balioztatzeko, bai bioaniztasunaren ikuspegitik, bai ekosistemaren ikuspegitik.Izurrien arriskua balioztatzeko gidaliburua ...

Elika Nekazaritza

Irakurri gehiago

EFSAren aitorpena: Bisfenol A konposatuaren inguruan egindako azken azterketak – 2011

EFSAk aitorpen bat egin berri du ANSESen 2011ko txosteneko balioespenen inguruan. Txosten horretan honako hauek aztertu dira: batetik, Bisfenol A konposatuarekiko dosi txikiko esposizioaren ondorioak, eta, bestetik, eta konposatu horrek giza osasunean duen eragina. EFSAren CEF Panelak honako hau adierazi du: ANSES arriskuaren identifikazioan baino ez da oinarritu bere ondorioak ateratzeko. EFSAk, berriz, BPAren arriskuaren erabateko balioespena egin du. Oraindik ere zalantzan jartzen da BPArekin lotutako eraginetako batzuk gisa osasunerako kaltegarriak ote diren. Eragin horiek esperimentuetako animalietan atzeman dira, hain zuzen ere, dosi txikiko esposizioa izan dutenen artean. EFSAk berriz aztertuko du bere iritzia abian diren azterlanen balioespena egin ostean. ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

2010eko kontrolaren emaitzak: Pestizidak Espainiako elikagaietan – AESAN 2011

2010. urtean plagiziden inguruan egindako kontrolaren datuak argitaratu berri ditu AESENek. Kontrol horretan 2.785 lagin aztertu ziren guztira, 2009an baino % 77, 6 gehiago. Honako hauek dira emaitzak:Aztertutako 2.785 laginetatik 75 (% 2,7) “ez ados” izan ziren. Azken horietatik 72 lagin frutenak eta barazkienak ziren, 1 produktu prozesatuena, 1 laboreena eta 1 umeentzako elikagaiena. Hasiera batean bazirudien 85 laginek gainditu zezaketela muga; baina, azkenean, horietako 10 “ados” izan ziren, prozedura analitikoen ziurgabetasuna dela eta.AESANen 2010eko azterlana ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

2010eko kontrolaren emaitzak: Pestizidak Espainiako elikagaietan – AESAN 2011

2010. urtean plagiziden inguruan egindako kontrolaren datuak argitaratu berri ditu AESENek. Kontrol horretan 2.785 lagin aztertu ziren guztira, 2009an baino % 77, 6 gehiago. Honako hauek dira emaitzak:Aztertutako 2.785 laginetatik 75 (% 2,7) “ez ados” izan ziren. Azken horietatik 72 lagin frutenak eta barazkienak ziren, 1 produktu prozesatuena, 1 laboreena eta 1 umeentzako elikagaiena. Hasiera batean bazirudien 85 laginek gainditu zezaketela muga; baina, azkenean, horietako 10 “ados” izan ziren, prozedura analitikoen ziurgabetasuna dela eta.AESANen 2010eko azterlana ...

Elika Nekazaritza

Irakurri gehiago

Erabateko Dietari buruzko Ikerketak egiteko gida – EFSA/FAO/OMS 2011

Gida EFSAk, OMSk eta FAOk elkarrekin sortu dute, eta Erabateko Dietari buruzko Ikerketen (EDT) funtsak deskribatzen ditu: planifikazio-prozesua, datuen bilketa eta interpretazioa, Esposizioaren Balioespena eta emaitzen jakinarazpena.Gidaren helburua da dagoen metodologia homogeneizatzea ikerketa horiek Europa eta nazioarte mailan erabili ahal izateko.EDTek bi erabilera izan ditzakete: alde batetik, laginketarako lanabes izan daitezke, eta, bestetik, esposizioa dietaren bidez ebaluatzeko tresna izan daitezke. Maiz, EDTak laginketarako erabiltzen dira: elikagai sorta handi batetik ateratako lagin gutxi batzuk aztertzen dira. Erabilera hori oso baliagarria izan daiteke zehatzago biltzen hasteko kontsumitzaileen osasunean garrantzi handiagoa izan dezaketen elikagaiak; gainera, kostua txikia da erlatiboki.Beste alde batetik, laginketarako eta ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Ikerketa: Erresuma Batuko umeentzako elikagaietako mikotoxinak – FSA 2011

Ikerketa hau FSAk egin du, eta honako datu hauek biltzen ditu:Haur eta umeentzako elikagaien laginak aztertu ziren 20 mikotoxina-mota ezberdin aurkitzeko. Mikotoxina horien kopuruak hautemanezinak izan ziren kasu gehienetan, eta hauteman ziren kasuetan, mikotoxina-kopuruak ez zuen legez baimendutako mugarik gainditu.Alkaloide ergotaminikoen presentzia antzeman zen laginen % 12tan. Kontzentrazioei dagokienez, 2 eta 169 µg/Kg artekoak izan ziren. Datuak EFSAri igorri zaizkio azter ditzaten.Beste alde batetik, patulinaren presentzia aztertu zen fruta-zukuetan eta horiekin egindako produktuetan. Ez zen mikotoxina aurkitu aztertutako laginen % 92tan, eta laginetako batek besterik ez zituen gainditzen legeak ezarritako mugak.Hiru datu horiek aztertuta, FSAk baieztatu egiten du mikotoxinekiko esposizioa ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago

Umeen botulismoari buruzko txostena – AESAN 2011

Elikagaien Segurtasuneko eta Nutrizioko Espainiako Agentziaren (AESAN) Zientzia Batzordeak duela gutxi argitaratu du umeen botulismoari buruzko txostena. Txosten horretan aztertu egin dira Clostridium botulinum bakterioaren esporekiko esposizioa areagotzen duten faktoreak, eta ohartarazi egin dute oso garrantzitsuak direla adingabekoa inguratzen duten ingurumen-baldintzak, besteak beste, hautsarekin edo lurrarekin izan dezakeen kontaktua. Elikagai dagokienez, eztia izaten da gehienetan eragilea, nahiz eta maiz ezin izaten den argitu zein den gaixotasuna eragiten duen Clostridium botulinum bakterioaren esporen jatorria. Azkenik, txostenak ondorioztatzen du, gaixotasunaren inguruko gaur egungo datu epidemiologikoen arabera, gaixotasuna izateko arriskua txikia dela 12 hilabete baino gutxiago duten haurtxoen artean, batez ere ekidin egiten bada eztiaren eta/edo ...

Elika Elikagaien Segurtasuna

Irakurri gehiago