Ebroko Konfederazio Hidrografikoak (CHE) 2014ko Substantzia Arriskutsuak Kontrolatzeko Sareari buruzko urteko txostena argitaratu du. Egun, sare horrek 24 kontrol-gune ditu; kontrol-gune horietan ur-lagin bat hartzen da hilean behin, eta sedimentu- eta biota-lagin bana urtean behin. Uraren matrizean 64 substantziaren 4.421 determinazio analitiko egin dira sare horretako 24 kontrol-guneetan. Horietatik % 14,7k gainditu dute kuantifikazio-muga, baina substantzia arriskutsuetako 24tan baino ez; hala, 40 substantzia ez dira analisi batean ere agertu. Hona hemen aurkitu diren substantzia arriskutsuen mailei buruzko emaitzarik adierazgarrienak: Uraren matrizean, ez dira bete hexakloroziklohexano (HCH) substantziarako ezarritako urteko batez bestekoak honako gune hauetan: Zadorra/Gasteiz-Tresponde; eta Ebro/Pinako urtegia eta Gállego. ...
Ebroko Konfederazio Hidrografikoak (CHE) 2014ko Substantzia Arriskutsuak Kontrolatzeko Sareari buruzko urteko txostena argitaratu du. Egun, sare horrek 24 kontrol-gune ditu; kontrol-gune horietan ur-lagin bat hartzen da hilean behin, eta sedimentu- eta biota-lagin bana urtean behin. Uraren matrizean 64 substantziaren 4.421 determinazio analitiko egin dira sare horretako 24 kontrol-guneetan. Horietatik % 14,7k gainditu dute kuantifikazio-muga, baina substantzia arriskutsuetako 24tan baino ez; hala, 40 substantzia ez dira analisi batean ere agertu. Hona hemen aurkitu diren substantzia arriskutsuen mailei buruzko emaitzarik adierazgarrienak: Uraren matrizean, ez dira bete hexakloroziklohexano (HCH) substantziarako ezarritako urteko batez bestekoak honako gune hauetan: Zadorra/Gasteiz-Tresponde; eta Ebro/Pinako urtegia eta Gállego. ...
2008an hasi zen goranzko joerari eutsiz, 2014. urtean listeriosi eta campylobacteriosi kasu gehiago izan dira Europako biztanleen artean. Urte horretan, gainera, salmonellosi kasuek ere gora egin zuten gizakietan, 2008tik lehenengo aldiz.Hona hemen EFSAk eta ECDCk argitaratu duten urteroko txostenik berrienean ageri diren ondorioak, elikagaien bitartez transmititutako zoonosiei eta agerraldiei buruzkoak (Europar Batasunean). Txostenean hau ere esaten da:2014an, jatorria elikagaietan zuten 5.251 agerraldi erregistratu ziren guztira. 2013an, berriz, 5.196 agerraldi izan ziren.Elikagai-jatorriko agerraldi gehienak birusek eragin zituzten, baita Salmonellak, toxina bakterianoak eta Campylobakterrak ere, hurrenkera horretan. Bestalde, ez da eragilea ezagutzen agerraldi guztien % 29,1etan.Elikagai hauek izan zuten zerikusia agerraldiekin, oro ...
Animalietan Antibiotikoak Arduraz Erabiltzeko Europako Plataformak (EPRUMA) argitaratu du dokumentu hau; bertan azaltzen ditu antibiotikoek animalien osasunean dituzten zereginak eta onurak. Horrez gain, elikagaiak ekoizten dituzten animalien granjetan antibiotikoak erabiltzeko jardunbide egokiak deskribatzen ditu. Bertsio honetan, hobekuntzak egin zaizkio erakunde horrek 2008an argitaratutako dokumentuari. Gidak ikuspegi holistikoagoa eta espezifikoagoa ematen du, antibiotikoak arduraz erabil daitezen, animalien osasuna hobetze aldera. Dokumentuak alderdi hauei buruzko hainbat gomendio ere ematen ditu: animalien ekoizpen-sistemak (intentsiboa edo aire zabalekoa), ukuiluratzea, biosegurtasuna, elikadura, etab. Horrez gain, erabaki-zuhaitz bat barne hartzen du, elikagaiak ekoizten dituzten animalietan albaitari-antibiotikoak erabili behar diren erabakitzen laguntzeko. EPRUMAren gida ...
Arrisku Mikrobiologikoak Ebaluatzeko Zientzia Sareak (MRA) arrisku mikrobiologikoak ebaluatzeko zientzia-lankidetza indartzen du. Bere helburua da Europako elikagaietan eta pentsuetan arrisku mikrobiologikoak ekar ditzaketen jarduerak aurreikustea eta horiek bikoiztu daitezela saihestea. Sare horri esker, EBko estatu kideek eta estatu elkartuek datuak eta metodologiak parteka ditzakete, arriskuak ebaluatzeko jardunbideak bateratu ahal izateko eta EBn sortzen ari diren arrisku berriak identifikatzeko.MRA Sarea 2007tik dago martxan eta, gaur egun, Europar Batasuneko 24 estatu kidek eta bi estatu elkartuk (Suitza eta Norvegia) osatzen dute. Urteko txosten honek urtean zehar egin diren arrisku mikrobiologikoei buruzko bi bilkuretan landu dituzten 24 gaien laburpena biltzen du.Aurten, MRA Sareak ...
Nekazaritza, Elikadura eta Ingurugiroa Ministerioak (MAGRAMA) Izurriteen Kudeaketa Integratuari (IKI) buruzko hiru gida argitaratu ditu, almendrondoak, artoa eta hezurdunen fruta-arbolak landatzeko. Argitalpen horietan, kontrol kimikoen baliabideen ordezko neurri alternatiboak azaltzen dira, eta, horien bidez,asmoa da IKIei buruzko nekazaritza-ezagutza jendarteratzea. Gida hauek nekazaritza-ustiategietako nekazariak eta aholkulariak orientatzeko balio dute, eta pestiziden eraginak gutxitzeari eta landatzeko teknika alternatiboei buruzko Europako araudiaren helburuetako bat dira. Giden hasieran, Gaixotasunak eta Belar Txarrak IKIa behar bezala ezartzeko kontuan hartu behar diren ohar orokorrak jasotzen dira, eta, jarraian, eremu sentikorretarako eta naturaletarako neurri espezifikoak jorratzen dira. Halaber, estrategia-koadro bat ere badago, eta, hor, izurrite motak, prebentzio-neurriak, ...
Iragan den azaroaren 24an, Frantziako ANSES - Ploufragan gripearen Erreferentziako Laborategi Nazionalak (LNR) H5NI oso patogenoa den hegazti-gripearen (IAAP) andui bat identifikatu zuen. Ordutik hona, 15 foku baieztatu dira Frantziako hego-mendebaldeko 5 eskualde hauetan:8 foku Dordoinako eskualdean:Azaroaren 24an, IAAPren (H5N1) foku bat aire zabaleko 32 oilotan.Azaroaren 28an, IAAP H5en foku bat 14.000 ahate-haztegi batean.Azaroaren 30ean, (H5N2) IAAPren andui bat 1.000 antzarako ustiategi batean.Abenduaren 4an, baieztatu zen 1.000 ahatek eta 4.000 oilaskok osaturiko lote batean foku bat aurkitu zela zaintzarako programa nazionalaren barruan. Ekoizpenerako hegaztientzat oso patogenoa den H5a ahateei zegozkien laginetan agertu zen .Abenduaren 7an, 1.000 ahatek osatutako lote batean ...
EFSAren Arrisku Biologikoen Panelak (BIOHAZ) hainbat alternatiba ebaluatu ditu molusku bibalbioek hartu behar dituzten tratamendu termikoentzat, baldin eta B eta C ekoizpen-zonetakoak badira eta merkaturatu aurretik arazketa- edo berrinstalazio-prozesurik ezarri ez bazaie; horren helburua da mikroorganismo patogenoak deuseztatzea, esaterako norovirusa eta A hepatitisaren birusa.Duela gutxi argitaratutako txostenean, EFSAko adituek frogatu dute egun EBk eskatzen duen tratamendu termikoak (90°C 90 segundoz) birusaren suntsitze-maila desberdinak lor ditzakeela, 90 °C-ko tenperatura hori lortzeko erabili den prozesuaren eta gero giro-tenperaturara hozteko erabili den prozesuaren arabera. Halaber, Panelak gaur egun eskatzen diren baldintzen denbora eta tenperatura konbinazio baliokideak identifikatu ditu, birusaren suntsitze-maila parekoa lortzeko.EFSAko adituek ...
EFSAren Arrisku Biologikoen Panelak Escherichia coli enteroagregatiboa (CEEA) duten elikagaiak kontsumitzeak osasun publikoan eragin ditzakeen arriskuak ebaluatu ditu; bakteria hori beherako kasuekin lotu da bidaiarien, umeen eta gaixo immunodeprimituen kasuan, bai eta gernu-hodien infekzioekin ere.EFSAk duela gutxi argitaratutako txostenean, berrikusi egiten dira bakteria horren ezaugarriak, elikagaietan bakteria identifikatzeko metodoak eta mikrobioen aurkako produktuekiko erresistentzia.Lan hori egiteko, adituek Gaixotasunak Prebenitzeko eta Kontrolatzeko Europako Zentroaren (ECDC) gaixotasun zoonotikoei buruzko datuak eta EFSAren beraren datuak erabili dituzte.Txostenean adierazten denez, arlo hauek ikertu behar dira:PCRen oinarritutako metodoak garatzea eta balioztatzea, elikagaietan CEEA dagoen eta zenbat dagoen hautemateko.Ikuspuntu anitz estandarizatua eta balioztatua, hainbat agente patogenoren ...
Belgikako Elikagaien Segurtasunerako Agentziak (FASFC) informazio orri bat argitaratu du, bere Zientzia Batzordeak egiten duen arrisku ebaluazioa azaltzeko. Zientzia Batzordearen egiteko nagusia da aholku zientifiko independentea ematea arriskuen ebaluaziorako, Belgikako agentziak dituen eskumenekin lotutako gaietan, elikakateko arrisku emergenteei buruz (hala elikagaiei nola animalien eta landareen osasunari dagokienez). Agiri horretan modu grafikoan aurkeztu dituzte Zientzia Batzordeak arriskuen ebaluazioa egiteko erabiltzen duen metodologiaren urrats nagusiak. Azkenik, zehatz azaldu dituzte 2007az geroztik zer zientzia-iritzi eman dituzten hainbat arrisku kimiko ebaluatzeko: besteak beste, mikotoxinak, dioxinak, albaitaritzako sendagaien hondakinak eta produktu fitosanitarioak, akrilamida, disruptore endokrinoak, metal astunak, HAPak, nanomaterialak eta abar. FASFC:arrisku kimikoak ebaluatzeko prozesuaZientzia ...
Cookieak gure webgunearen erabilgarritasuna eta prozesuak hobetzeko edo gaitzeko erabiltzen dira. Cookieak desgaitu edo ezabatzen badira, gerta daiteke erabiltzaileek webgunearen aukerak ezin erabiltzea, edo webgunean diseinatu ez den moduan funtzionatu dezake arakatzaileak.
Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.
Behar-beharrezkoak diren cookieak beti aktibatu behar dira, cookie-en ezarpenen zure lehentasunak gorde ahal izateko.
Las cookies estrictamente necesarias tiene que activarse siempre para que podamos guardar tus preferencias de ajustes de cookies.
Cookie hau desaktibatzen baduzu, ezin izango ditugu zure lehentasunak gorde. Horrek esan nahi du webgune hau bisitatzen duzun bakoitzean cookieak gaitu edo desgaitu beharko dituzula berriro.
Si desactiva esta cookie, no podremos guardar sus preferencias. Esto significa que cada vez que visite este sitio web deberá habilitar o deshabilitar las cookies nuevamente.
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
cookielawinfo-checkbox-necessary
RGPD Compliance plugin
Determina si el visitan te ha aceptado la casilla de consentimiento de cookies
1 día
Analisi- edo neurketa-cookieak
Webgune honek Google Analytics ezarritako cookiak erabiltzen du, bisitari kopurua eta weborriaren erabilerari buruzko informazio anonimoa biltzeko.
Cookie hauek mantenduz gero, gure weborria hobetzen laguntzen gaituzu.
Este sitio web utiliza Google Analytics para recopilar información anónima sobre el número de visitantes y el uso de la web.
Si mantienes estas cookies, nos ayudas a mejorar nuestra página web.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
_ga
Google
Registra una identificación única que se utiliza para gen erar datos estadísticos acerca de cómo utiliza el visitan te el sitio web.
2 años
_gat
Google
Utilizado por Google Analytics para controlar la tasa de peticiones.
1 día
_gid
Google
Registra una identificación única que se utiliza para generar datos estadísticos acerca de cómo utiliza la persona visitante el sitio web.