EFSAk hainbat substantzia kimikoren aurreko esposizio konbinatuaren inguruko agiri tematiko bat argitaratu du, gai horri heltzeko ekintza zehatzak jasotzen dituen ibilbide‑orri osoa garatzeko asmoz. Agiriak zenbait erakunderen ekarpenak hartzen ditu barne: Europako Batzordeko OSASUNAREN ZUZENDARITZA NAGUSIA, EBko agentziak (JRC, ECHA, EEA, EMA), estatu kideak, Aholkularitza Foroaren bidez, EFSAko batzorde zientifikoa, nazioarteko erakundeak eta EFSAko beste alderdi interesdunak. Ikuspegi harmonizatu bat garatu eta ezartzea, hainbat substantzia kimikoren aurreko esposizio dietetiko eta ez‑dietetikoak giza‑osasunarentzat dituen arriskuak ebaluatzeko.
Aurreko proiektuetako entregatzekoak eta uneko proiektuaren jarraipenak, alorreko metodo garrantzitsuenak identifikatzeko. Metodo horiek tresna praktiko eta harmonizatu bihurtuko dira gero.
Berrikuntza handiagoen eta garapen metodologikoaren ...
Duela gutxi IHOBEk txosten hau argitaratu du: “Ekonomia zirkularreko gakoen txostena. Elikagaien eta edarien sektorea”. Haren xedea da Euskadiko elikaduraren eta edarien industriako enpresen lehiakortasuna indartuko duten lan-ildoak sortzeko faktore eta metodologiak identifikatzea, ingurumen-ekimenetatik abiatuta. Txostenaren hasieran arau- eta merkatu-faktore nagusiak (driver) biltzen dira, enpresen ingurumen-kudeaketaren garapenerako elementu motibatzaile gisa. Ondoren, enpresek aurrean dituzten erronkak identifikatzen dira, eta horiek driver izenekoen ondorioz sortzen dira. Jarraian, sektoreak erronkei erantzuteko eskura dituen tresnak jasotzen dira, eta, azkenik, balizko lan-ildoak definitzen dira, erronkak eta tresnak lotuz.
Enpresentzako arau-driver garrantzitsuenen artean daude pestiziden eta produktu fitosanitarioen erabilera-murrizketak, iraungitze-data eta lehentasunezko kontsumo-data etiketatzeko ezarriko diren irizpideak, produktuen ...
EU-FORA programaren baitan, Perugiako Unibertsitateak (Italia) salmonellak hiltegietatik datozen txerri-kanaletan duen prebalentziari buruzko ikerketa egin du, eta EFSA aldizkarian argitaratu berri du. Azterketak eredu estokastiko bat argitaratu du txerri-kanaletako Salmonella spp.-ren arriskua ebaluatzeko. Ikerketaren arabera, % 8,1eko probabilitatea dago txerri-kanaletako salmonellaren prebalentziak legeriaren higiene-irizpideak gainditzeko.
Eredu hau garatzeko, guztira 757 lagin jaso dira, eta Salmonella spp.-ren prebalentzia % 2,6koa dela kalkulatu da. Gainera, Salmonellaren prebalentzia eragin dezaketen irizpide batzuen eragina ere ebaluatu da, hala nola etxaldetik hiltegirako distantzia (batez besteko distantzia 200,92 km da) edo kanalen pisua (batez besteko pisua 127,97 kg da).
Ereduak erakusten du txerri-kanaletako Salmonella spp.-ren prebalentziak gora egiten duela etxaldetik ...
EFSAk Granadako Unibertsitateko Nutrizio eta Bromatologia Institutuan egindako EU FORA programaren jardueren txostena argitaratu du. Programaren xedea izan zen Bisfenol A (BPA) eta haren analogoak izan ditzaketen hainbat elikagai aztertzea, baita horiek alderatzea haur gazteen erakusketa-datuekin, teknika ez inbaditzaileen bidez. Mundu osoan gora egin du haurren obesitateak, eta hori kezkagarria izan da azken hamarkadetan
Dietaz gain, obesitatea eragin dezaketen ingurumen-faktoreak daude, eta hainbat osagai obesogeniko (nahasmendu endokrinoko balizko propietateak dituzten ingurumen-substantzia kimikoak, obesitatearekin lotutakoak) geroz eta kezkagarriagoak dira. Alde horretatik, susmoa da BPA eta haren analogoek propietate obesogenikoak dituztela.
Txostenak dio BPA maila handia dutela aztertutako pertsonek jandako elikagaiek. Bestalde, frogatzen du osagai horiek ...
EFSA EU-FORA programaren testuinguruan (Elikagaien arriskuak ebaluatzeko beken Europako programa), Portugalgo Itsasoko eta Ingurumeneko Ikerketa Zentroak (CIIMAR) “Seguridad alimentaria del pescado y zoonosis: consumo de pescado y evaluación y percepción del riesgo microbiológico desde el pescador hasta el consumidor final" azterlana egin du, eta ondorioztatu du Europako legatzean dauden Anisakisaren larben prebalentzia altua dela-eta, kontsumitzaileek kontzientzia handiagoa izan behar dutela parasito horri buruz eta osasun publikorako dakartzan arriskuei buruz. Informazioa biltzea, portugaldarrei honako gai hauei buruz egindako inkesten bidez: arrainaren kontsumo orokorra, arrain gordinaren kontsumoa, arriskuaren pertzepzioa, Anisakis spp-k kutsatutako arrainaren aurrean kontsumitzaileek duten jarrera, eta infekzioak saihesteko metodoen gaineko ...
H5N1 HGOP hauteman da Gipuzkoan aurkitutako bi sai arreetan Bi kasu isolatu dira, gaixotasuna garraiatzeko gaitasun handirik ez duen espezie batean Gipuzkoako Foru Aldundiko Basozainek bildutako putreak maiatzaren hasieran aurkitu zituzten Azpeitia eta Beasain udalerrien artean, eta maiatzaren 14an Aiako Harrian (Irun), hurrenez hurren. Aurkikuntza hori hegaztien migrazio-aldian egiten den zaintzari esker egin da, Europa osoan fokuak agertu izanaren ondorioz. 2022ko maiatzaren 16ean, HGOPren 4.669 kasu aitortu dira Europako 36 herrialdetan, batez ere H5N1 anduia. Kasu horietako 2.207 etxeko hegaztienak izan dira, 2.373 hegazti basatienak eta 89 gatibu dauden hegaztienak. Abereen osasunaren arloko osasun-agintariek, Euskadiko hegazti-sektorearekin batera, honako neurri hauek hartzea adostu dute: Animalien ...
2022ko lehenengo lauhilekoan animalien elikagaiei buruzko 80 jakinarazpen egon dira. Horietatik 16 alertak izan dira, 58 informazio-jakinarazpenak eta 6 mugan egin diren ukapenak.
Egindako kontrol motari dagokionez, 35 jakinarazpen kontrol ofizialek egin dituzte, pentsuen ekoizpen-kateko zenbait esparrutan; 29, enpresako autokontroletan detektatu dira; 7, mugako ikuskapen-postuetan (MIP); 5, kontsumitzaileen kexen ondorioz hauteman dira eta 4, zaintza-programen ondorioz.
Produktuen arabera, lehengaiei dagozkie jasotako jakinarazpenen % 64, etxeko animalientzako pentsuei eta produktuei % 25, pentsu konposatuei % 6 eta gehigarri eta aurre-nahasketei % 5.
Jakinarazpenetan zerikusia izan duten produktuei dagokienez, honako lehengai hauek nabarmendu dira: soja-produktuak (8), koltza-irina/-opilak (6) eta ekilore-irinak/-haziak (4).
...
2022ko lehenengo lauhilekoan elikagaiei buruzko 1368 jakinarazpen izan dira. Horietatik 374 alertak izan dira (%27,5), 420 informazio-jakinarazpenak (%30,5) eta 574 mugan egin diren ukapenak (%42). Gehien jakinarazi diren kutsadurak: Klorpirifos hondakina zitrikoetan (laranja, limoi, mandarina eta pomeloetan)
Elikagai-osagarrietan debekatutako substantziak
Etiketan deklaratu gabeko alergenoak
Etileno oxidoa elikagaien gehigarrietan eta aditiboetan
Aflatoxinak kakahuetetan
Salmonela enteritidis eta salmonela oilaskoan
Salmonela piper beltzan Jakinarazpen gehien sortarazi dituzten herrialdeak: 1. Turkia 2. India 3. Polonia 4. Frantzia 5. Holanda ...
EFSAk akrilamidaren kartzinogenizitatea ebaluatu du dietaren bidez, ondorio genotoxikoak eta ez genotoxikoak sartuz. Horretarako, argitalpen nabarmenetan adierazitako ebidentzia zientifikoa errebisatu da hemen: evaluación realizada por el Panel CONTAM en 2015 sobre acrilamida en alimentos. Ondorioek 2015eko iritzia berresten dutenez, EFSAren iritziz ez dago eguneratu beharrik. Zenbait azterlan berrik emaitza positiboak lortu dituzte akrilamidaren eta honen metabolito aktiboen (glizidamidaren) propietate klastogenikoei eta mutagenikoei buruz. Datuen arabera, glizidamida sistematikoki dago akrilamidaren esposizio dietetiko ertainak dituzten pertsonetan. Gainera, akrilamidarekin tratatutako saguen mutazioen profila eta kontroleko saguena ez dira berdinak funtsean. Genotoxikotasunaz gain, DNAren oxidazio sekundarioaren ebidentzia dago oxigenoaren espezie erreaktiboak sortzearen bidez eta neurotoxikotasunean garrantzitsuak ...
AESANek onartu berri du “Xehekako eta akuikulturako establezimenduentzako jardunbide higieniko egokien gida” Arrainen eta Izoztutako Produktuen Txikizkako Enpresarien Elkarte Probintzialen Federazio Nazionalak (FEDEPESCA) proposatu ondoren. Gida hori balidatzeko kontuan izan da "Higieneko jardunbide egokien gida nazionalak egin eta aztertzeko eta AAKPK sistemako printzipioak ezartzeko jarraitu beharreko prozedura" eta sektore txikizkariari oinarrizko informazioa ematea du xede, establezimenduetan AAKPK autokontrol sistema ezar dezaten, instalazioen eta jardueraren dimentsioen arabera.
Gida hau borondatezkoa da eta higiene arloko araudia errazago ezartzeko erabili daiteke, baita arrandegietan merkaturatzen diren produktuen elikadura-segurtasuna bermatzeko ere.
Argitalpenaren puntu hauek nabarmendu nahi ditugu: Arrantza sektoreko elikadura-arriskuei aurre egiteko atala, hala nola Anisakisa eta histamina.
...
Cookieak gure webgunearen erabilgarritasuna eta prozesuak hobetzeko edo gaitzeko erabiltzen dira. Cookieak desgaitu edo ezabatzen badira, gerta daiteke erabiltzaileek webgunearen aukerak ezin erabiltzea, edo webgunean diseinatu ez den moduan funtzionatu dezake arakatzaileak.
Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.
Behar-beharrezkoak diren cookieak beti aktibatu behar dira, cookie-en ezarpenen zure lehentasunak gorde ahal izateko.
Las cookies estrictamente necesarias tiene que activarse siempre para que podamos guardar tus preferencias de ajustes de cookies.
Cookie hau desaktibatzen baduzu, ezin izango ditugu zure lehentasunak gorde. Horrek esan nahi du webgune hau bisitatzen duzun bakoitzean cookieak gaitu edo desgaitu beharko dituzula berriro.
Si desactiva esta cookie, no podremos guardar sus preferencias. Esto significa que cada vez que visite este sitio web deberá habilitar o deshabilitar las cookies nuevamente.
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
cookielawinfo-checkbox-necessary
RGPD Compliance plugin
Determina si el visitan te ha aceptado la casilla de consentimiento de cookies
1 día
Analisi- edo neurketa-cookieak
Webgune honek Google Analytics ezarritako cookiak erabiltzen du, bisitari kopurua eta weborriaren erabilerari buruzko informazio anonimoa biltzeko.
Cookie hauek mantenduz gero, gure weborria hobetzen laguntzen gaituzu.
Este sitio web utiliza Google Analytics para recopilar información anónima sobre el número de visitantes y el uso de la web.
Si mantienes estas cookies, nos ayudas a mejorar nuestra página web.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
_ga
Google
Registra una identificación única que se utiliza para gen erar datos estadísticos acerca de cómo utiliza el visitan te el sitio web.
2 años
_gat
Google
Utilizado por Google Analytics para controlar la tasa de peticiones.
1 día
_gid
Google
Registra una identificación única que se utiliza para generar datos estadísticos acerca de cómo utiliza la persona visitante el sitio web.