Elikakatearen Kontrol Ofizialei buruzko Araudi berriak, orain dela gutxi onartutakoak, Europako egungo sistema indartuko du, nekazaritzako elikagaien kate osoan pertsonenganako, animalienganako eta landareenganako arriskua saihesteko, ezabatzeko edo txikitzeko arauak ezarrita.
Estatu kide bakoitzeko agintaritza eskudunek arauok behar bezala aplikatzen direla bermatuko dute.
Araudi berri horren helburuak dira, batetik, kontrolen sistema sinplifikatzea eta bateratzea, bestetik, gardentasuna eta eraginkortasuna handitzea eta, azkenik, legegintza-sistema malguago egitea.
Hurrengo hiru urteetarako, 34 egintza eskuordetu eta 51 betearazpen-egintza gauzatu beharko dira, eta koordinazioa funtsezkoa izango da horretan, lan hori guztia egin eta ezarritako epeak bete ahal izateko. Araudi berria ezartzeak honako alderdi hauei eragingo die: Enpresak eta agintaritzak: administrazio-karga murriztuko zaie, ...
Hau da plan honen xede estrategikoa: “Elikagaien Segurtasunaren arloko ikerketa sendotzea, I+B proiektuak babestuz eta Elikagaien Segurtasunaren arloko ikerketarako jarritako baliabide ekonomikoak optimizatuz”.
Xedea da, beraz, plan honen bitartez Elikagaien Segurtasunaren arloan finantzatzen diren I+B proiektuak baliagarriak izatea Euskadiko nekazaritzako elikakatean sar litezkeen eta gizakien eta animalien osasunean arazoak eragin litzaketen arriskuak hautemateko eta murrizteko.Artikulu osoa ...
Europako Batzordeko Albaitaritza eta Elikadura Bulegoko (FVO) ikuskatzaileen talde bat Espainian izan zen 2016ko urriaren 3tik 7ra bitartean, aztertzeko, alde batetik, zenbateraino ezartzen diren animalia-jatorrikoak ez diren pentsuak inportatzeko behin-behineko neurriak, Batzordearen 98/51/CE Zuzentarauaren 6. artikuluan jasotakoak, eta, bestetik, ikusteko pentsu-enpresen operadoreek (OEAA) ezarritako kontrol ofizialen eta neurrien sistemak bermatzen ote duen Europako Batasunetik kanpoko herrialdeetatik inportaturiko pentsuak EBn kokaturiko ordezkariak dituzten establezimenduetatik baino ez datozela eta EBn ezarritako baldintzak betetzen dituztela.
Estatuko sisteman nahitaez erregistratu behar dira pentsuen inportatzaile guztiak, baita beste estatu kide batean ordezkariren bat erregistratua duten EBtik kanpoko establezimenduetako pentsuen inportatzaileak ere. FVOren arabera, sistema aurreikusitako moduan ...
2017ko martxoaren 14an, Europako Parlamentuak Hondakinen Esparru Zuzentarauari eginiko zuzenketak bozkatu zituen; zuzentarau hori Ekonomia Zirkularraren Paketearen barnean dago. Pentsuak, zerealak, elikadurako azpiproduktuak eta abar fabrikatzearen eta ekoiztearen arloko elkarte nazionalak biltzen dituzten Europako federazio nagusiek (COCERAL, EFFPA, FEFAC eta PFP) adierazi dute Europako Parlamentuak pentsu gisa merkaturatzen diren lehengaiak Europako Batzordeak proposatutako Hondakinen Esparru Zuzentarauaren aplikazio-eremutik kanpo utzi izanaren aldekoak direla. Horrenbestez, lehengai horiek pentsuen arloko Batasuneko legediaren mende geldituko dira, baita horiei egin beharreko kontrol ofizialen mende ere.
COCERAL, EFFPA, FEFAC eta PFP elkarteek adierazi dute hornikuntza-kateko jardunbide egokiek –batez ere segurtasunaren kudeaketarekin eta produktuen trazabilitatearekin lotutakoek– bermatu egiten ...
Europako Batzordeak eta Maltako Presidentetzak txosten bat argitaratu dute, eta bertan hainbat jarraibide ematen dira ikastetxeetako menuak osasungarriagoak izan daitezen, Europan hedatzen ari den haurren obesitatea geldiarazten saiatzeko. Txosten horrek 2014-2020 urteetarako Haurren Obesitateari buruzko Ekintza Plana eta Nutrizioari eta Jarduera Fisikoari buruzko Maila Altuko Taldea (GAN) babesten ditu. Dokumentu horren bitartez, elikadura-arauak kontratazio publikoetarako hizkuntzan ematen dira, hor baitago eskoletan elikagai osasungarriak lortzeko oztopo nagusietako bat:elikagaiei eta horri loturik kontratatuko diren zerbitzuei buruzko zehaztapenak egiteko gomendioak ematen dira eta politika nazionalen zein eskualdeko politiken hainbat adibide zerrendatzen dira, elikagai talde gakoetarako: fruta eta barazkiak, haragia, arraina, esnekiak eta abar. Halaber, ...
Europako Batzordeak eta Maltako Presidentetzak txosten bat argitaratu dute, eta bertan hainbat jarraibide ematen dira ikastetxeetako menuak osasungarriagoak izan daitezen, Europan hedatzen ari den haurren obesitatea geldiarazten saiatzeko. Txosten horrek 2014-2020 urteetarako Haurren Obesitateari buruzko Ekintza Plana eta Nutrizioari eta Jarduera Fisikoari buruzko Maila Altuko Taldea (GAN) babesten ditu. Dokumentu horren bitartez, elikadura-arauak kontratazio publikoetarako hizkuntzan ematen dira, hor baitago eskoletan elikagai osasungarriak lortzeko oztopo nagusietako bat:elikagaiei eta horri loturik kontratatuko diren zerbitzuei buruzko zehaztapenak egiteko gomendioak ematen dira eta politika nazionalen zein eskualdeko politiken hainbat adibide zerrendatzen dira, elikagai talde gakoetarako: fruta eta barazkiak, haragia, arraina, esnekiak eta abar. Halaber, ...
FAO/OMEk eskuliburu bat argitaratu du, elikadura-segurtasunaren arloko agintaritzei eta elikakateetako kideei elikadura-arriskuen jakinarazpenak hobeto egiten laguntzeko. Eskuliburua printzipio praktikoetan eta arrisku biologikoekin, kimikoekin eta fisikoekin lotutako jakinarazpen-praktiken hobekuntzan oinarritzen da. Gida hau kudeatzaile eta arduradun politikoentzat eta Elikagaien Segurtasunaren arloko agintari nazionalentzat da. Jatorria elikagaietan duten gaixotasun-agerraldiek murriztu egiten dute kontsumitzaileek elikaduraren segurtasunean duten konfiantza, eta horrek eragina izan ohi du kontsumo-indizeetan. Hori aztertuta, ondorioztatu da garrantzitsua dela arriskuen jakinarazpena modu eraginkor batean egitea. Hori dela eta, herrialdeei gomendatzen zaie komunikazio-estrategiak garatu eta ebaluatu ditzatela eta beren edo beste herrialde batzuen esperientzietatik ikas dezatela. Eskuliburu honek badu beste ikuspegi bat ere; hain ...
EFSAk argitaratu berri duen txostenean ondorioztatzen da 5 urteko txertaketa masiboko programak eta etengabeko zaintza-sistemak direla Europan ardien mingain urdin gaixotasuna errotik kentzeko neurri eraginkor bakarrak.Europako Batzordeak hala eskatuta, EFSAko adituek mingain urdin gaixotasunaren kontrol-neurriak berrikusi dituzte, bai eta eremu infektatuen eta eremu askeen arteko animalien salerosketa segururako aukerak ere. Halaber, gaixotasunaren alderdi epidemiologikoei buruzko txosten zientifikoa eguneratu dute, batez ere transmisio-ereduari dagokion alderdia.EFSAren txostenean ohartarazten da mingain urdin gaixotasuna errotik kentzea oso zaila dela, eta beharrezkoa dela gutxienez ondoz ondoko 5 urtez gaixotasun hori harrapa dezaketen behien eta ardien % 95 txertatzea. Txertaketa masiboko kanpaina horiekin batera, zaintza-sistema sentsibleak ...
Elikagaien Segurtasuneko Ikerketarako Plan Eragilea 2011tik 2016ra bitartean ezarri da Euskadin, “nekazaritzako elikagaien euskal katean sar daitezkeen eta giza osasunean arazoak eragin ditzaketen arriskuak edo/eta kalteak detektatzeko, kontrolatzeko eta prebenitzeko ikerketa-proiektuak babestu eta laguntzeko asmoz”.
Ikerkuntza bultzatu eta elikagaien segurtasun gorena lortzeko, urte hauetan hainbat neurri jarri dira martxan. Informazio-liburuxka horretan labur azaltzen dira neurriok: Elikagaien segurtasunaren arloko ikerketa koordinatzeko mahaia sortzea, plana behar bezala ezartzen dela zaintzeko.
Elikagaien segurtasunaren arloko ikerketaren plataforma sortzea.
80 ikerketa-proiektu jartzea martxan, 3,3 milioi euroko diru-laguntzarekin.
Europako hiru saretan parte hartzea, erakunde publikoek elkarrekin lan egin dezaten elikagaien segurtasunari buruzko ikerketaren arloan.
Proiektuen emaitzak zabaltzeko eta trukatzeko jardunaldiak antolatzea urtero, ...
UPV/EHUk Europako INNUENDO proiektuan parte hartzen du. EFSAk finantzatu du proiektua, eta helburu du genomika integratzea elikagaien bitartez transmititutako patogenoen zaintza epidemiologikoan.
Proiektu horren testuinguruan, “Mikrobio Genomen Sekuentziazio Osoa”-ri buruzko bi mintegi emango dira martxoaren 16an eta 17an. Bata Helsinkiko Unibertsitateko Mirko Rossik emango du (bera da proiektuaren koordinatzailea) eta bestea, Lisboako Unibertsitateko bazkide Joao Carricok. Mintegiak irekiak eta doan dira; gaian interesa duen edozein ikertzailek edo teknikarik har dezake parte.
Proiektuaren liderra (Helsinkiko Unibertsitatea) eta proposatutako partzuergoko beste kide batzuek (VETMEDUNI, EVIRA, THL, UPV/EHU) ondo ezagutzen dute elikagaiek transmititutako patogeno-populazioen (Campylobacter, Yersinia, E. coli eta Salmonella) genetika. Gainera, lotura sendoa dute ...
Cookieak gure webgunearen erabilgarritasuna eta prozesuak hobetzeko edo gaitzeko erabiltzen dira. Cookieak desgaitu edo ezabatzen badira, gerta daiteke erabiltzaileek webgunearen aukerak ezin erabiltzea, edo webgunean diseinatu ez den moduan funtzionatu dezake arakatzaileak.
Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.
Behar-beharrezkoak diren cookieak beti aktibatu behar dira, cookie-en ezarpenen zure lehentasunak gorde ahal izateko.
Las cookies estrictamente necesarias tiene que activarse siempre para que podamos guardar tus preferencias de ajustes de cookies.
Cookie hau desaktibatzen baduzu, ezin izango ditugu zure lehentasunak gorde. Horrek esan nahi du webgune hau bisitatzen duzun bakoitzean cookieak gaitu edo desgaitu beharko dituzula berriro.
Si desactiva esta cookie, no podremos guardar sus preferencias. Esto significa que cada vez que visite este sitio web deberá habilitar o deshabilitar las cookies nuevamente.
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
cookielawinfo-checkbox-necessary
RGPD Compliance plugin
Determina si el visitan te ha aceptado la casilla de consentimiento de cookies
1 día
Analisi- edo neurketa-cookieak
Webgune honek Google Analytics ezarritako cookiak erabiltzen du, bisitari kopurua eta weborriaren erabilerari buruzko informazio anonimoa biltzeko.
Cookie hauek mantenduz gero, gure weborria hobetzen laguntzen gaituzu.
Este sitio web utiliza Google Analytics para recopilar información anónima sobre el número de visitantes y el uso de la web.
Si mantienes estas cookies, nos ayudas a mejorar nuestra página web.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
Show details
Name
Provider
Purpose
Expiration
_ga
Google
Registra una identificación única que se utiliza para gen erar datos estadísticos acerca de cómo utiliza el visitan te el sitio web.
2 años
_gat
Google
Utilizado por Google Analytics para controlar la tasa de peticiones.
1 día
_gid
Google
Registra una identificación única que se utiliza para generar datos estadísticos acerca de cómo utiliza la persona visitante el sitio web.